در چند دههی گذشته که حساسیتهای جهانی نسبت به بهداشت و سلامت غذایی انسان افزایش یافته است، همواره تلاش بر این بوده که تا حد ممکن ترکیبات مضری که اثر سوء آنها بر سلامتی انسان آشکار شده، از غذای او حذف شود و به جای آنها از مواد طبیعی استفاده گردد. از جملهی این ترکیبات، مواد رنگ دهنده در صنایع غذایی میباشند. تلاشهای وسیعی انجام گرفته تا رنگهای قرمز، نارنجی، زرد و ... از منابع طبیعی ارزان قیمت استخراج شده و در صنعت مورد استفاده قرار گیرد. از جملهی این منابع جهت استخراج رنگ زرد خوراکی که عمدتا از خانوادهی فلاونوییدها میباشند، میتوان به مرکبات و ضایعات حاصل از آبگیری آنها اشاره نمود.
به منظور استخراج رنگ زرد از آب پرس تفاله، از ستون حاوی رزین غیر یونی آمبرلیت 7 - XAD استفاده می گرددو دو پارامتر PH آب پرس ورودی و حجم رزین به عنوان عوامل موثر بر راندمان استخراج مورد بررسی قرار می گیرد.عملیات بازیافت رنگ در ستون رزین توسط متانول اسیدی انجام شده و بیشترین راندمان در PH برابر با 5/2 و حجم رزین 180 میلی لیتر حاصل می گردد.
استخراج رنگ از پوست پرتقال به دو روش انجام می گیردکه عبارتند از روش استخراج مداوم (سوکسله) که در این روش سه حلال N - هگزان، پترولیوم اترومتانول در سه زمان 4 ، 8 و 12 ساعت جهت استخراج رنگ مورد استفاده قرار خواهد گرفت .حلال پترولیوم اتر در مدت 12 ساعت بهترین شرایط با بالاترین راندمان استخراج رنگ تعیین میشود.روش دوم، روش غیر مداوم است که در این روش وزن معینی از پوست پرتقال خرد شده پس از مخلوط شدن بانسبت 1 به 2 با حلال پترولیوم اتر و یا N - هگزان به مدت سه دقیقه با مخلوط کنی با دور زیاد، توسط صافی فلزی صاف گردیده، سپس مخلوط حاصل توسط دستگاه تبخیرکننده تحت خلا تا رسیدن به یک سوم حجم اولیه ، تغلیظ میشود.مایع تغلیظ شده دو بار با پتاس الکلی شستشو داده شده و سپس از آب مقطر استفاده می شود و PH عصاره بر روی 5/7 تنظیممیگردد.این عصاره از ستون سولفات سدیم عبور داده شده و پس از جداسازی کامل، حلال تحت خلا تغلیظ میگردد. در این روش بهترین راندمان استخراج با حلال N- هگزان به دست میاید. سپس رنگ حاصل در محصولاتی مانند نوشابه زرد گازدار، بستنی یخ زده و تافی کرهای مورد استفاده قرار گرفته و پس از ارزیابی حسی مشخص خواهد شد که امکان جایگزینی رنگ طبیعی استخراج شده به جای رنگهای مصنوعی در این محصولات وجود دارد.
علاوه بر این پایداری رنگ مصرف شده در این محصولات، در طی نگهداری در شرایط متعارف انبارداری توسط دستگاه هانترلب مورد بررسی قرار میگیرد که نتایج حاصل نشان میدهد که رنگ مصرف شده بین 20 تا 30 روز بدون تغییر معنی دار در محصولات باقی میماند.