پژوهشگران دانشگاه نیومکزیکو توانسته اند سلول های سرطانی را با کمک نانوذره ها به آهن رباهای بسیارکوچکی تبدیل کنند تا ردیابی آنها با سوزن های آهن ربایی آسان تر و کارآمدتر شود. این شیوه می تواند تکه برداری از بافت را چنان حساس و کارآمد کند که نیازی به انجام دوباره چنین آزمون تهاجمی نباشد. نتایج تکه برداری از بافت ها اغلب دو پهلو و مبهم است؛ گاهی ممکن است به نادرست منفی باشد، چرا که شمار اندکی سلول سرطانی در نمونه وجود داشته تا شناسایی شود نه اینکه همه ردپاهای بیماری از بین رفته است. اکنون پژوهشگران دانشگاه نیومکزیکو و شرکت علمی سنیور می خواهند با کمک نیروی کششی آهن ربا، بر دشواری چیره شوند.طرح پژوهشگران این است که نانوذره های دی اکسیدآهن را در موادی بگنجانند و آنها را با پادتن هایی پوشش دهند که به مولکول هایی پیوند می شوند که فقط در سلول های سرطانی وجود دارند. هنگامی که این مواد به بدن تزریق شوند، هزاران عدد از این ذره ها به سلول های سرطانی می چسبند و آنها را به آهن رباهای بسیار ریز تبدیل می کنند. سپس سلول های آهن ربا شده را می توان به سوی آهن رباهایی که در نوک سوزن تکه برداری جای دارند، کشید. یک مدل ریاضی از این سامانه ثابت کرد که شمار چشمگیری از سلول های سرطانی که با ذره های آهن ربایی پوشیده شده بودند، در دو یا سه دقیقه به سوزن می چسبند. پژوهشگران در آزمایشگاه نشان دادند که سوزن آهن ربایی می تواند سلول های لوسمی پوشیده شده با نانوذره ها را جذب کند، چه در خون سرگردان باشند و چه در مایعات ساختگی که تقلیدی از مایعات بدن باشند. این شیوه می تواند به بیماران مبتلا به لوسمی کمک کند که باید به طور منظم از مغز استخوان شان تکه برداری شود.
برای مثال در کودکان مبتلا به این بیماری، پزشکان باید چند بار تکه برداری کنند تا به اندازه کافی مغز استخوان به دست آورند.
همچنین ممکن است برای شناسایی سلول های سرطانی در سرطان پستان، پروستات و تخمدان نیز سودمند باشد، چرا که ممکن است این سلول ها به جاهای دیگر گسترش یابند و مقدارشان در آنجا بسیار اندک باشد تا با سوزن های تکه برداری نمونه برداری شوند.
New Scientist,16Jul.2007
ارسال شده در
87/8/26:: 9:49 صبح
توسط جواد ابراهیم پور