مهندس مجید مظاهری ، کارشناس و پژوهشگر سازه و مبتکر این روش درباره ویژگیهای این سیستم جدید گفت: با ابداع روش جدید و طراحی قطعات مورد نیاز، نوعی سیستم قالب بندی بر مبنای ضوابط آیین نامه بتن ایران، راهنمای قالب بندی دفتر تدوین مقررات ملی ساختمان و آییننامه قالببندی بتن ACI347 طراحی و ارائه شده که دارای امتیازات متعددی از جمله سرعت بیشتر نسبت به سایر سیستمهای قالب بندی به دلیل سبکی و سهولت نصب قطعات است. صفحات سبک قالب در این سیستم از فوم تقویت شده با دانستیه بالا تشکیل شده و رابطهایی پلاستیکی وظیفه ارتباط بین صفحات تماس را به عهده دارند. طراحی صفحات و رابطها به صورتی انجام شده که امکان باز کردن قالب و استفاده مجدد از آنها وجود دارد و در عین حال می توان آنها را در جای خود باقی گذاشت.
مهندس مظاهری با اذعان به این که سیستمهای موسوم به ICF نیز با ظاهری مشابه این سیستم وجود دارد اظهار کرد: در این سیستمها، صفحات قالب صرفا به صورت ماندگار مصرف میشوند که در نهایت به افزایش شدید هزینهها منجر میشود که این موضوع یکی از ایرادات اصلی این سیستمها برای اجرای انواع دیوارهای بتنی به شمار میرود.
سهولت نصب و باز کردن مجموعه قالب بندی به نحوی است که سرعت قالب بندی و اجرای دیوار اعم از مسلح و غیر مسلح را در مقایسه با سایر سیستمها سه تا چهار برابر افزایش میدهد. اجرای این سیستم نیازی به مهارت خاصی نداشته و با تجربه اندکی قابل نصب است.
این مبتکر، کنترل دمای بتن ریخته شده در قالب در آب و هوای سرد و یخبندان را از نکات جالب توجه و منحصر به فرد این سیستم عنوان و خاطرنشان کرد: صفحات قالب مستعمل به دلیل این که خواص عایق حرارتیشان در زمان قالببندی تغییر نمیکند، امکان به کارگیری دوباره در دیوارهای دو جداره یا کفها به عنوان عایق حرارتی را دارند و یا به عنوان مصالح پر کننده در درزهای انقطاع به کار میروند.
وی اضافه کرد: در این سیستم به دلیل سرعت بالای قالب بندی امکان قالببندی گام به گام و بتن ریزی لایه به لایه در دیوارها، بدون نگرانی از بروز درز سرد که در صورت وقفه زیاد بین لایههای بتن ریز رخ میدهد، وجود دارد.
این امر (یعنی قالب بندی گام به گام) از ریختن بتن از ارتفاع زیاد که به جدایش سنگدانهها منجر میشود نیز جلوگیری کرده و سهولت تراکم بتن یا همان ویبراسیون را نیز فراهم میکند. همچنین سطح تمام شده دیوارها دارای نقوش منظمی است که در صورت دقت بتن ریزی و قالب بندی میتواند به صورت بتن اکسپوز (نما) استفاده شود اما در عین حال این نقوش دارای برجستگی زیادی نبوده و تاثیری بر حجم بتن مصرفی یا مشخصات مقطع بتن نداشته و میتوان به راحتی سطح بتن را با پوششهای رایج نیز اندود کرد.
مهندس مظاهری در پایان درباره کاربردهای این سیستم گفت: یکی از کاربردهای عمده این سیستم احداث خانههای یک یا دو طبقه جهت نوسازی یا بازسازی روستاها و مناطق زلزله زده است. سازه این ساختمانها به صورت پانلی (دیواره بتنی مسلح) بوده که یکی از مناسبترین سیستمها در برابر بارهای لرزهیی است. همچنین سرعت اجرا و تکمیل ساختمانها توسط این روش بدون افزایش در هزینهها، بسیار بالا بوده و ساختمانهای احداثی نیز دارای بالاترین شاخصههای در زمینه استانداردهای بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمانها میباشند.
نقل از ایسنا