در آغاز کامپوزیت ها را برای بهبود کیفیت کار موشک های نظامی ساختند؛ بعد در تسخیر فضا به کار گرفته شدند؛ اما امروزه، همه عرصه های صنعت و زندگی روزمره را فتح کرده اند: از اتومبیل سازی تا پل و ساختمان سازی.
از هلیکوپتر تا جلیقه ضد گلوله، از وان حمام تا کپسول هوای فشرده آتش نشانی. زندگی امروز، دیگر بدون استفاده از کامپوزیت ها ناممکن است ...
و اما در ایران:
- تجربه " موسسه کامپوزیت ایران " طراحی و ساخت " فنر تخت " کامپوزیتی از الیاف شیشه که نتایج قابل قبولی داشته و به صورت اختراع نیز به ثبت رسیده است.
- بدنه خودروی " سیناد " هم تمام کامپوزیتی است.
- همچنین شرکت " ماموت " هم اکنون کانتینرهای یخچالدار کامپوزیتی را در ایران می سازد.
- هم اکنون سپر برخی از خودروهای تولید داخل نیز از کامپوزیت ساخته میشود.
- هتل استقلال تهران نیز با همکاری دو شرکت ایرانی و خارجی و با استفاده از کامپوزیت، مشغول تقویت سازه های خود است ...
مقدمه
ماد? زیست سازگاری وجود ندارد که برای تمام کاربردها مناسب باشد زیرا محدود? وسیعی از نیازهای مکانیکی و کاربردی ماد? زیست سازگار توسط کاربرد ویژ? آن و بافت میزبان تعین می شود. در موفقیت مواد زیست سازگار عوامل مختلفی سهیم هستند . عمده ترین خواص سطحی مواد زیست سازگار که بر پاسخهای بیولوژیکی مؤثر می باشند ، عبارتند از:
الف ) ترکیب شیمیایی (قطبی ، غیر قطبی ، اسید ، باز ، پیوند های هیدروژنی ، بارهای یو نی )
ب) حرکت ملکولی ( انتهای زنجیر های پلیمری ، حلقه ها و انعطاف پذیری آنها )
ج ) تو پو گرافی ( زبری ، تخلیل ، نقایص ، حبابها و ترکها )
د) مجموع خواص ( توزیع هر یک از خواص فوق در سطح )
تمامی این خواص در عملکرد ماد? زیست سازگار تأثیر می گذارند . همچنین تمام پروتز هایی که در بافتهای نرم استفاده می شوند باید دارای خصوصیات زیر باشند :
1 . دارای خصو صیات فیزیکی از قبیل قابلیت انعطاف و ساختار ، مشابه بافت طبیعی باشند.
2 . به مرور زمان تغییری در خصوصیات اولیه آنها پدیدار نشود.
3 . تحت تأثیرمیکروار گانیسمها و یا تخریب زیستی قرار نگیرند.
4 . باعث واکنشهای نا مطلوب بافتی نشوند .
5 . سمی ، حساسیت زا و سرطان زا نباشند .
6 . قابلیت استریل شدن داشته باشند .
7 . قابلیت تولید مجدد و فرایند ساخت آسان در مقیاس تولید انبوه را داشته باشند .
8 . قیمت مناسب ( این مقوله در مصارف پزشکی اهمیت جندانی ندارد )
1.پلیمر های زیست سازگار
پلیمر ها ، معمولترین مواد مورد استفاده در تولیدات پزشکی هستند . دامنه کاربرد آنها در محدوده محصولات غیر تهاجمی کم خظر نظیر کیسه خون و دستکشهای جراحی تا تجهیزات پر خطر برای کاشتنی های ارتو پدی و قلبی عروقی می باشد همانگونه که ذکر شده ، یکی از مزیتهای استفاده از پلیمرها ، دستیابی به طیف وسیعی از خواص است که با جزیی تغییر در ترکیب آنها بوجود ماد? زیست سازگاری آید . جدول زیر فخرستی از پلیمرهای زیست سازگار را به همراه کاربردهای اصلی آنها نشان می دهد.
فوم های پلیمری
1-پلی استایرن منبسط(فوم پلی استایرن ,پلاستو فوم یا یو نیلیت)
برای اولین بار پلی استایرن توسط یک شرکت آلمانی در سال 1940برای عایق در صنایع الکتریکی ساخته شد.و در جریان جنگ جهانی دوم جهت ساخت لاستیک مصنوعی از آن استفاده شد . محصولات پلی استایرن در سه گرید تولید می شود.
گرید 1- مقاوم در برابرضربه که جهت مصارفی مانند : تهیه ظروف , بدنه لوازم خانگی استفاده می شود.
گرید2- نوع معمولی که مقاومت کمتری در مقابل ضربه دارد که کاربردهای در صنایع اتومبیل سازی و الکتریکی و غیره دارد.
گرید3- پلی استایرن منبسط یا فوم پلی استایرن (پلاستو فوم )که در صنایع بسته بندی کار برد وسیعی داشته و به عنوان عایق حرارتی نیز استفاده می شود دامنه استفاده از این فوم در حال افزایش است به عنوان مثا ل اخیرادر سقفهای تیرچه بلوک به جای بلوک سیمانی از بلوک های پلاستو فوم استفاده می شود.
مزایای عمده فوم پلی استایرن عبارتند از :
1-انتقال حرارت کم جهت استفاده عایق حرارتی 2-جذب خوب انرژی برای بسته بندی مواد 3-شناوری بالا 4-بالا بودن نسبت سفتی به وزن به طوری که قطعات ساخته شده دارای وزن کم و استحکام خوب هستند 5-هزینه کم به ازای واحد حجم .معایب عمده فوم پلی استایرن عبارتند از :
1-خاصیت اشتعال پذیری وکمک به گسترش حریق
2-تولید گازهای سمی در هنگام سوختن
3- انتقال بخار آب و جذب رطوبت4-نمی توان در بالاتر از ?C 74 درجه سلسیوس به کار برد .
فوم پلی استایرن به طور وسیعی در عایق حرارتی54-تا 74درجه سانتیگراد به کار برده شده است که دلائل عمده آن قیمت پائین بوده , در دسترس می باشد و به راحتی ساخته می شود , محکم و پایدار بوده و در برابرتخریب مقاوم است . پلی استایرن اکسترود شده به صورت تخته در اندازه های مختلف جهت ساخت دیوار و عایق بام در دسترس است . دانه های قابل انبساط پلی استایرن را نیز می توان به صورت صفحاتی برای نما در ساختمان سازی ساخته و به کار برد. در مواردی که کاربردعایق حرارتی مورد نظر است مقاومت بالا لازم نبوده و پلی استایرن منبسط به اندازه کافی مقاومت دارد .فوم پلی استایرن را در جرم ویژه های بسیار پائین نیز می توان تولید کرد. ولی کاهش جرم ویژه به افزایش ضریب هدایت حرارتی با کاهش عایق حرارتی و افزایش انتقال بخار آب می انجامد .از این رو از این نوع فوم های بسیار سبک در کارهای بسیار حساس نمی توان استفاده کرد.
2- فوم پلی یورتان
فوم پلی یورتان با یک ساختار سلولی بسته که برپایه پلی یورتان ,حضور کاتالیزورها و مواد دمنده باواکنش شیمیایی پلی ایزوسیانات ها با ترکیبات حاوی هیدروژن اسیدی ساخته می شوند. مزیت های فوم پلی یورتان عبارتند از : هدایت حرارتی کم که از تمامی مصالح عایق متداول دیگر کمتر است , وزن سبک , استحکام بالا, قابلیت بسیار زیاد در پذیرش تغییر در فومولاسیون جهت برآورده کردن انتظارات کاربردی, چسبندگی قوی به بسیاری از مواد, نفوذپذیری کم در برابر بخار آب, مقاومت حرارتی در دمای بیش از 100 در جه سلسیوس, قابلیت فوم شوندگی در محل برای پر کردن شکل های پیچیده, فوم سخت پلی یورتان در گستره وسیعی از دما به عنوان عایق حرارتی به کار برده شده است .برای مثال این نوع فوم در عایق کاری ازت مایع در-196 درجه سلسیوس و بخار در +126 درجه سلسیوس به کار برده شده است .
فرم انعطاف پذیر پلی یورتان نیز در عایق کاری لوله ها می تواند به کار برده شود . فوم های پلی یورتان به صورت یک لایه نازک با کارآرایی بالا عایق کاری بدنه یخچال ها و فریزرها به کار برده می شود . امروزه سعی می شود که فوم پلی یورتان باگازی غیر از CFC(کلروفلوئور کربن )به عنوان ماده دمنده ساخته شود . اگر چه این گازها به خوبی گاز هایCFC عایق کاری را انجام نمی دهند ,ا ما به لایه ازن سیاره زمین آسیب کمتری وارد می کنند, چگالی فو م های ساخته شده توسط روش جدید معمولا 32 کیلو گرم بر متر مکعب است . فومهای پلی یورتان سلول باز با چگالی کم (8کیلو گرم بر متر مکعب)نیز وجود دارد .بعضی انواع با چگالی کم از دی اکسید کربن به عنوان ماده دمنده استفاده می کنند و همچنین فوم های کم چگالی به داخل دیوار های دو جداره باز اسپری می شوند و به سرعت منبسط می شوند و فضای خالی راپر از درزبندی می کنند فو مهای آهسته منبسط شونده برای ساختمان های موجود که عایق حرارتی ندارند در نظر گرفته شده است . این فوم مایع بسیار آهسته منبسط می شود و بنابراین احتمال آسیب رسیدن به دیوار ناشی از انبساط بیش از حد کاهش می یابد . فوم در برابر بخار آب نفوذ پذیر است, قابل انعطاف بوده و در برابر مکش آب این عایق درزبندی هوای خوبی انجام می دهد . همچنین کندسوز است و بعد از براشتن آتش , شعله پایدار نخواهد بوداما نکته با اهمیت این است که متصاعد نمودن گازهای سمی سیانید هیدروژن(سیانور) در مجاورت حرارت یا در هنگام سوختن می باشد.3- فوم پلی اتلین(پلی فوم)
پلی اتلین دارای خواص مهمی از جمله عایق الکتریکی, خاصیت فیلم و ورقه شدن و مقاومت شیمیایی در برابر رسوبات را داراست . از جمله معایب پلی اتلین این است که در برابر حلالها تحت دما و شرایط معین , مقاومت کمتری نشان میدهد و اکسیژن می تواند در آن خرابی بوجود آورد . به طوری که در طولانی مدت وقتی در برابر آب قرار می گیرد اکسیژن آزاد شده تولید پوسیدگی می کند این امر استفاده از این عایق هارا در شبکه آبرسانی آب گرم محدود می کند. در صورت استفاده از این عایق در صنایع برودتی وحرارتی با پدیده کندانس و اتلاف حرارت مواجه خواهیم شد ضریب انتقال حرارت این عایق در دما ی 25 درجه سانتیگراد 0/042 است . این عایق قابل اشتعال است و برابر شعله مستقیم باعث افزایش دامنه حریق می گردد و نباید از آن در معرض تابش مستقیم نور خورشید استفاده شودگسترده دمائی قابل استفاده از این فوم بین دماهای ?40- 90 تا? است.
4-فوم پلی وینیل کلراید (PVC)
محدوده وسیعی از تغییر شکل فشار ی همراه با مزایای عالی عایق رطوبت و بخار ارایه می دهد . فوم PVC از طریق آمیزه سازی انواع مختلف نرم کننده و کوپلیمر به دو طریق فیزیکی و شیمیایی با خواص مختلف به دست می آید . این فوم ها به صورت نرم , سلول باز , بخشی سلول باز , نیمه سخت و سخت سلول بسته می توانند باشند. از نظر عایق حرارتی فوم PVC سخت دو برابر گران تر از فوم های پلی استایرن و پلی یورتان است .در مقایسه با دیگر پلاستیک های سلولدار به کار رفته در عایق حرارتی PVC انبساط مقاومت بالایی داشته و بسیارسخت است.فوم PVC سخت عایق حرارتی و صوتی بسیار خوبی بوده و نفوذ بخار و رطوبت در آن بسیارکم است. از آنجا که مقاومت برشی فوم PVC بالاست سطح آن برای اعمال سیمان و گچ بسیار مناسب است . مزیت عمده فوم های PVC عملکرد بهتر آنها در برابر آتش نسبت به سایر فوم های پلیمری است .از این رو نوع پانل ها در کاربردهای دریایی و ساختمانی در اورپا پذیرفته شده اند.
بیوتیل رابر
بیوتیل رابر که پلی ایزوبیوتیلن n,PIB((C4H8نیز خوانده میشود یک لاستیک مصنوعی (سنتزی ) می باشد. یک هموپلیمر است که از ( 2- متیل -1- پروپن) تشکیل شده است. پلی ایزوبیوتیلن از فرایند پلیمریزاسیون تولید شده است که به عبارتی شامل 98%از ایزوبیوتیلن و 2% ایزوپرن می باشد. از نظر ساختاری پلی ایزوبیوتیلن مشابه پلی پروپیلن میباشد و دارای 2 گروه عاملی متیل جابجا شده روی هر اتم کربن است. از مزیت های آن میتوان به نفوذ ناپذیری عالی و انعطاف پذیری خوب آن که به واسطه زنجیرهای بلند پلیمری در بخش پلی ایزو بیوتیلن میباشد اشاره کرد.
پلی ایزو بیوتیلن یک ماده ویسکوالاستیک بی رنگ یا متمایل به زرد کمرنگ میباشد و معمولا بی بو و بی مزه است با این وجود ممکن است یک مقدار ناچیز از خود بو متصاعد کند. و فرمول آن به قرار زیر است:
n --( 2 (CH2-C(CH3)--
این ماده میتواند از مونومر ایزوبیوتیلن (ch2=c(ch3)2)از طریق پلیمریزاسیون رادیکالی افزایشی کاتیونی و آنیونی ساخته شود.
پلی ایزوبیوتیلن یک لاستیک سنتزی یا الاستومر میباشد که در برابر هوا نفوذ ناپذیر است و در مواردی استفاده میشود که به لاستیک نفوذ ناپذیر در برابر هوا نیاز باشد.
همچنین پلی ایزوبیوتیلن در ساختن چسبها – کشاورزی شیمیایی – شیشه عینک- بتونه و درزگیر- روغن چرخ ماشین- کاغذ و خمیر کاغذ – تغلیظ کننده ماده رنگی- روغنها و روان سازها و همینطور برای تغییر و تبدیل لاستیک و پلیمر – افزاینده سوخت موتور دیزل- گازولین (بنزین) و حتی در آدامس کاربرد دارد. اولین کاربرد بیوتیل برای تولید تیوبهای داخلی تایر بود واین یکی از مهمترین بخش تجارت این ماده میباشد که تا به امروز نیز باقی مانده است.
بیوتیل رابر برای اولین بار در سال 1937 توسط محققان: ویلیام جی اسپارکز و رابرت ام توماس در استاندارد روغنها (که بعدها به Exxon تغییر نام یافت)در لابراتوار لیندن ان جی کشف شد. در دهه 1950-1960 بیوتیل رابر هالوژنه (هالوبیوتیل) کشف شد و در ترکیب با کلر (کلروبیوتیل) و همچنین ترکیب با برم (برموبیوتیل) نیز بدست می آید . مشروط بر اینکه سرعت پخت را افزایش داده و اجازه با هم ولکانیدن را با دیگر رابرها مثل لاستیک طبیعی و لاستیک بوتادی ان داده شود. بیوتیل رابر با عناصر سولفور ولکانیده میشود اکسید روی نیز میتواند برای ولکانیدن هالوبیوتیل مورد مصرف قرار گیرد.
موارد استفاده: *سوخت و روغنهای افزاینده:
ایزوبیوتیلن هنگامی که به عنوان افزاینده در روغنها و سوختها ی موتور استفاده می شود خواص قابل توجهی خواهد داشت . پلی ایزوبیوتیلن به مقدار کمی به روغنهای روان ساز که در محصولات ماشینی استفاده میشوند اضافه میشود که باعث کاهش قابل توجهی از تولید غبار یا مه روغن میشود که بدین گونه استنشاق غبار روغن توسط متصدی دستگاه را کاهش میدهد . و همچنین در تصفیه چکیده های روغن حمل شده توسط آب به عنوان قسمتی از تولید تجارتی ELASTOL استفاده میشود .و هنگامی که به روغن خام افزوده میشود خاصیت ویسکوالاستیک آن را هنگام کشش افزایش میدهد و این همان علت پایداری انحلال روغن به هنگام جمع آوری آن از سطح آب میباشد . پلی ایزوبیوتیلن در افزاینده سوخت خواص پاک کنندگی دارد. وقتی به سوخت دیزل افزوده میشود باعث استقامت در برابر رسوب در لوله های تزریق کننده سوخت میشود. همچنین کاستن نفوذ هیدروکربن و دفع آنها به صورت ذرات بسیار ریز میباشد. پلی ایزوبیوتیلن توسط شرکت لوبریزول تولید میشود. و با دیگر پاک کننده ها و افزودنی ها ترکیب شده برای ساخت یک بسته پاک کننده که با گازولین و سوخت دیزل تهیه شده برای افزایش استقامت و از بین بردن صدای تق تق ماشینها . به دلیل اینکه فرمول افزاینده سوخت به صورت محرمانه دادو ستد میشود بنابراین غیر ممکن است که بدانیم کدام یک از افزاینده ها چه مقدار مشخصی از گازولین را دارا هستند. و پلی ایزو بیوتیلن در بعضی از فرمولها به عنوان عامل ضخیم سازی استفاده میشود. *بسکتبال:
پلی ایزو بیوتیلن خاصیت نشت ناپذیری نسبت به هوا دارد و معمولا درون توپهای بسکتبال قرار داده میشود که مانع از خالی شدن باد از داخل توپها بشود.
ترجمه و تنظیم :(گروه تحقیقاتی صنایع لاستیک __ مرجان غفورزاده)
مراجع: brief overview of polyisobutylene -additional information
|
به همت پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر نوعی پلیمر هوشمند زیست جذب پذیر ساخته شد.
به گزارش سرویس پایاننامه خبرگزاری
دانشجویان ایران(ایسنا)، سیدمهدی حسینی، مجری طرح و فارغالتحصیل کارشناسی
ارشد گروه شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اظهار اینکه پلیمرهای زیست
تخریبپذیر یا زیست سازگار میتوانند در اثر رطوبت محیط تخریب شوند و در
صورتی که داخل بدن به کار روند محصولات تخریب آنها عوارضی برای بدن
ندارند، افزود: پلیمرهای زیست جذبپذیر، پلی استرهای اشباعی هستند که از
طریق هیدرولیز عامل کربونیل استر قابلیت تخریب در محیط بدن را دارا
میباشند و کاربردهای فزایندهای در پزشکی دارند.
وی کاربرد این پلیمرها را در تهیه نخ
بخیه جذبپذیر و همچنین استفاده در سیستمهای داروسازی عنوان کرد و گفت:
به طور کلی نخی برای بخیه مناسب است که قدرت و استحکام بالا، جذبپذیری
مناسب و انعطافپذیری بالایی داشته باشد تا بتواند یک گره مناسب با ایمنی
بالا ایجاد کند. علاوه بر این سرعت تخریب پلیمر در مواقعی که برای بخیه
زدن بر روی قسمتهای خارجی بدن مانند صورت استفاده می شود باید متناسب با
سرعت التیام زخم باشد.
مجری طرح در خصوص کاربرد این پلیمر
در سیستم داروسازی تصریح کرد: در این روش دارو را با پلیمر در حلالی که هر
دوی آنها را حل کند حل کرده و مخلوط بدست آمده را پس از تبخیر حلال، تحت
پرس به صورت قرص درمیآورند و از طریق جراحی سطحی زیرپوست قرار میگیرد.
وی تخریب این پلیمر در طول یک دوره
زمانی معین و آزادسازی دارو با سرعت یکنواخت را از قابلیتهای آن عنوان و
خاطرنشان کرد: محصولات نهایی تخریب این پلیمر آب و دی اکسید کربن میباشد
که به راحتی قابل رفع هستند و گفتنی است که محصولات واسطهای که از تخریب
این پلیمرها بدست میآیند (اسید لاکتیک) توسط متابولیسم بدن به راحتی قابل
جذب میباشد.
حسینی در ادامه با اشاره به
راهنماییهای دکتر عبدوس و دکتر جمشید محمدی روشنده در این پروژه اظهار
داشت: هنگامی که دارو از طریق پیوندهای شیمیایی بر روی پلیمر قرار
میگیرد، پلیمر حامل دارو میتواند به صورت میکروگوی درآید و پس از بلعیده
شدن به سمت بافتهای خاص حرکت کرده و بر روی سطح آنها جذب شود.
اطرافمان
انباشته از پلاستیک شده است. هر کاری که انجام می دهیم و هر محصولی را که
مصرف می کنیم، از غذایی که می خوریم تا لوازم برقی به نحوی با پلاستیک سرو
کار داشته و حداقل در بسته بندی آن از این مواد استفاده شده است.
در
کشوری مثل استرالیا سالانه حدود یک میلیون تن پلاستیک تولید می شود که 40
درصد آن صرف مصارف داخلی می گردد. در همین کشور هر ساله حدود 6 میلیون
بسته یا کیسه پلاستیکی مصرف می شود.
گرچه
بسته بندی پلاستیکی با قیمتی نازل امکان حفاظت عالی از محصولات مختلف
خصوصاً مواد غذایی را فراهم می کند ولی متاسفانه معضل بزرگ زیست محیطی
حاصل از آن گریبانگیر بشریت شده است. اکثر پلاستیک های معمول در بازار از
فرآورده های نفتی و ذغال سنگ تولید شده و غیر قابل بازگشت به محیط هستند و
تجزیه آنها و برگشت به محیط چند هزار سال طول می کشد.
به
منظور رفع این مشکل، محققان علوم زیستی در پی تولید پلاستیک های زیست
تخریب پذیر از منابع تجدید شونده مثل ریزسازواره ها و گیاهان می باشند.
واژه زیست تخریب پذیر یا Biodegradable به معنی موادی است که بسادگی توسط فعالیت موجودات زنده به زیر واحدهای سازنده خود تجزیه شده و بنابراین در محیط باقی نمانند.
استانداردهای
متعددی برای تعیین زیست تخریب پذیری یک محصول وجود دارد که عمدتاً به
تجزیه 60 تا 90 درصد از محصول در مدت دو تا شش ماه محدود می گردد. این
استاندارد در کشورهای مختلف متفاوت است.
اما
دلیل اصلی زیست تخریب پذیر نبودن پلاستیک های معمول، طویل بودن طول مولکول
پلیمر و پیوند قوی بین مونومرهای آن بوده که تجزیه آن را توسط موجودات
تجزیه کننده با مشکل مواجه می کند.
نمونه بسته بندی با پلاستیک زیست تخریب پذیر
با
این حال تولید پلاستیک ها با استفاده از منابع طبیعی مختلف، باعث سهولت
تجزیه آنها توسط تجزیهکنندگان طبیعی می گردد. برای این منظور و با هدف
داشتن صنعتی در خدمت توسعه پایدار و حفظ زیستبوم های طبیعی، تولید نسل
جدیدی از مواد اولیه مورد نیاز صنعت بر اساس فرآیندهای طبیعی در دستور کار
بسیاری از کشورهای پیشرفته قرار گرفته است.
به
طور مثال دولت امریکا طی برنامه ای بنا دارد تا سال 2010، تولید مواد
زیستی را با استفاده از کشاورزی و با بهره برداری از انرژی خورشید با
درآمد تقریبی 15 تا 20 میلیارد دلار انجام دهد.
در
این بین تولید پلیمرهای زیستی جایگاه خاصی دارند. تولید اینگونه پلیمرها
توسط طیف وسیعی از موجودات زنده مثل گیاهان، جانوران و باکتری ها صورت می
گیرد. چون این مواد اساس طبیعی دارند، بنابراین توسط سایر موجودات نیز
مورد مصرف قرار می گیرند و تجزیه کنندگان از جمله مهم ترین این موجودات
زنده در موضوع مورد بحث ما می باشند.
برای بهره برداری از این پلیمرها در صنعت دو موضوع باید مورد توجه قرار گیرد:
الف) دید محیط زیستی:
این مواد باید سریعاً در محیط مورد تجزیه قرار گیرند، بافت خاک را بر هم
نزنند و به راحتی با برنامه های مدیریت زباله و بازیافت مواد از محیط خارج
شوند.
ب) دید صنعتی:
این مواد باید خصوصیات مورد انتظار صنعت را از جمله دوام و کارایی را
داشته باشند و از همه مهمتر، پس از برابری یا بهبود کیفیت نسبت به مواد
معمول، قیمت تمام شده مناسبی داشته باشند.
در هر دو بخش، مخصوصاً بخش دوم، استفاده از مهندسی تولید مواد برای دستیابی به اهداف مورد انتظار ضروری است.
همانطور
که ذکر شد، تولید پلیمرهای تجدید شونده با بهره برداری از کشاورزی، یکی از
روش های تولید صنعتی پایدار می باشد. برای این منظور دو روش اصلی وجود
دارد:
نخست
استخراج مستقیم پلیمرها از توده زیستی گیاه می باشد. پلیمرهایی که از این
روش تولید می شوند عمدتاً شامل سلولز، نشاسته، انواع پروتئین ها، فیبرها و
چربی های گیاهی می باشند که به عنوان شالوده مواد پلیمری و محصولات طبیعی
کاربرد دارند.
دسته
دیگر موادی هستند که پس از انجام فرآیندهایی مانند تخمیر و هیدرولیز می
توانند به عنوان مونومر پلیمرهای مورد نیاز صنعت استفاده شوند.
مونومرهای زیستی همچنین می توانند توسط موجودات زنده نیز به پلیمر تبدیل شوند که مثال بارز آن پلی هیدروکسی آلکانوات ها می باشند.
باکتری
ها از جمله موجوداتی هستند که این دسته از مواد را به صورت گرانول هایی در
پیکره سلولی خود تولید می کنند. این باکتری به سهولت در محیط کشت رشد داده
شده و محصول آن برداشت می شود.
رهیافت
دیگر جداسازی ژن های درگیر در این فرآیند و انتقال آن به گیاهان می باشد
که پروژه هایی در این زمینه از جمله انتقال ژن های باکتریایی تولید PHA به ذرت انجام شده است.
نکته
ای که نباید از نظر دور داشت این است که علی رغم قیمت بالاتر تولید
پلاستیک های زیست تخریب پذیر، چه بسا قیمت واقعی آنها بسیار کمتر از
پلاستیک های سنتی باشد؛ چرا که بهای تخریب محیط زیست و هزینه بازیافت پس
از تولید هیچ گاه مورد محاسبه قرار نمی گیرد.
در ادامه مبحث، تولید پلاستیک های زیست تخریب پذیر PHA به طور اختصاصی مورد بررسی قرار می گیرد.
تقریباً
تمامی پلاستیکهای معمول در بازار از محصولات پتروشیمی که غیر قابل برگشت
به محیط میباشند، به دست میآیند. راهحل جایگزین برای این منظور،
بهرهبرداری از باکتری های خاکزی مانند Ralstonia eutrophus میباشد که تا ?? درصد از توده زیستی خود قادر به انباشتن پلیمرهای غیر سمی و تجزیهپذیر پلی هیدروکسی آلکانوات (PHA) هستند.
PHA ها عموماً از زیرواحد بتاهیدروکسی آلکانوات و به واسطه مسیری ساده با ? آنزیم از استیل-کوآنزیم A ساخته شده و معروفترین آنها پلی هیدروکسی بوتیرات (PHB) میباشد.
در خلال دهه ?? میلادی شرکت انگلیسی ICI فرآیند تخمیری را طراحی و اجرا کرد که از آن طریق PHB و سایر PHA ها را با استفاده از کشت E.coli تراریخته که ژنهای تولید PHA را از باکتریهای تولید کننده این پلیمرهای دریافت کرده بود، تولید میکرد.
متاسفانه هزینه تولید این پلاستیکهای زیست تخریب پذیر، تقریباً ?? برابر هزینه تولید پلاستیکهای معمولی بود.
با
وجود مزایای بیشمار زیست محیطی این پلاستیکها مثل تجزیه کامل آنها در
خاک طی چند ماه، هزینه بالای تولید آنها، باعث اقتصادی نبودن تولید تجارتی
در مقیاس صنعتی بود.
با
این وجود بازار کوچک و پرسودی برای این محصولات ایجاد شد و از پلاستیکهای
زیست تخریب پذیر برای ساخت بافت های مصنوعی بهرهبرداری گردید. با وارد
کردن این پلاستیک ها در بدن، آنها به تدریج تجزیه شده و بدن بافت طبیعی را
در قالب پلاستیک وارد شده دوبارهسازی میکند. در این کاربرد تخصصی پزشکی،
قیمت اینگونه محصولات زیستی قابل مقایسه با کاربردهای کم ارزش اقتصادی
پلاستیک در صنایع اسباب بازی، تولید خودکار و کیف نمیباشد.
هزینه تولید PHA
ها با تولید آنها در گیاهان تراریخته و کشت وسیع در زمینهای کشاورزی، به
نحو قابل ملاحظهای کاهش خواهد یافت. این موضوع باعث شد که شرکت مونسانتو
در اواسط دهه ?? میلادی امتیاز تولید PHA را از شرکت ICI کسب نماید و به انتقال ژن های باکتری به گیاه منداب بپردازد. مهیا کردن شرایط برای تجمع PHA ها در پلاستید به جای سیتوسل، امکان برداشت محصول پلیمری را از برگ و دانه ایجاد کرد.
مهمترین مشکل لاینحل باقی مانده در بخش فنی این پروژه، نحوه استخراج این پلیمر از بافت های گیاهی با روشی کم هزینه و کارآمد میباشد.
مشکل دیگر در زمینه PHB میباشد که در حقیقت مهمترین گروه از PHA
ها بوده ولی متاسفانه شکننده بوده و در نتیجه برای بسیاری از کاربردها
مناسب نمیباشد. بهترین پلاستیکهای زیست تخریب پذیر، کوپلیمرهای پلی
هیدروکسی بوتیرات با سایر PHA
ها مثل پلی هیدروکسی والرات میباشند. تولید اینگونه کوپلیمرها در گیاهان
تراریخت بسیار سخت تر از تولید پلیمرهای تک مونومر میباشد. در سال ????
این مشکلات به همراه مسایل مالی شرکت مونسانتو باعث شد تا این شرکت،
امتیاز تولید PHA تراریخت را به شرکت Metabolix واگذار کند.
شرکت Metabolix در قالب یک پروژه مشارکتی با وزارت انرژی آمریکا به ارزش تقریبی 8/14 میلیون دلار، برای تولید PHA در گیاهان تراریخته تا پایان دهه ???? میلادی تلاش میکند.
گروه های دیگری نیز برای تولید PHA در گیاهانی مثل نخل روغنی تلاش میکنند.
باید منتظر بود تا سرانجام شاهد تولید اقتصادی این محصولات دوستدار محیط زیست در آیندهای نزدیک